Автор Тема: САЛМОНЕЛОЗА  (Прочетена 35300 пъти)

Admin

 • Администратор
 • *****
 • Публикации: 31
САЛМОНЕЛОЗА
« -: 14. януари. 2011г. 18:15 »
ПОЯВА И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ. Салмонелозата или парафит при гълъбите е заразна болест и се среща при всички видове домашни и диви птици. От салмонелоза могат да боледуват и други домашни животни (коне, говеда, свине и др.). Тя е опасна   и за хората. Практически това е болест на всички гръбначни.

ПРЕНАСЯНЕ НА ЗАРАЗАТА. При незаразените ята болестта се предава от новозакупени гълъби, от долетели и хванати чужди гълъби (те най-често се лутат, защото са болни) и при връщането на собствените гълъби от изложби и състезания. Заразените гълъби отделят бацили чрез изпражненията си и така заразяват храната, водата, повърхността на кафеза. Здравите гълъби се заразяват приемайки заразената храна и вода или при кълване на заразена повърхност.

Заразата може да се пренесе чрез мишки и плъхове или чрез храна, която е замърсена от техните изпражнения. Също така могат да я пренесат врабци, гугутки и други птици. Салмонелозата спада към най-устойчивите бактерии и във външни условия може да преживее около 25-14- дни, в зависимост от температурата.

КЛИНИЧНА КАРТИНА. Салмонелозата е коварна болест, която се развива бавно. От проникването на бацила до проявата на първите признаци на болестта най-често минават от 2-5 дена, а може седмица и месец. Болестта има няколко форми и засяга различни органи.

СЕПТИЦЕМИЧНА ФОРМА НА САЛМОНЕЛОЗАТА. Тя се проявява при твърде чувствителни и млади животни. Това е честа форма при нежните породи декоративни птици. Заболяването се проявява с омърлушеност, настръхване на перата, отпуснати крила, натежаване при летене и воднисто-зеленикава сиария. В тази форма гълъбите умират за няколко дни, а при аутопсията не се установяват никакви промени, само може да се открие кръвоизлив в сърцето и катар на червата.

ПАРАЛИТИЧНА ФОРМА НА САЛМОНЕЛОЗАТА. Тя се среща често при гълъбите. При тази форма заболяват централната нервна система и болните гълъби кривят шията си, удрят се в стените на кафеза, не могат да улучат с човката си зърното. Това са признаци на нарушаване на общото им  здравословно състояние. Заболелите гълъби дори да са добре обучени, не могат да се ориентират и дори не са в състояние от съседен покрив да се върнат вкъщи.

ЧРЕВНА ИЛИ ДИАРИЙНА ФОРМА НА САЛМОНЕЛОЗАТА. Тя настъпва с попадането на салмонелозата чрез храната и водата в червата. Бактерията прониква в чревната лигавица и предизвиква тежко възпаление. Засяга се функцията на червата и като последица се появява диария, типична за тази форма. В гълъбарника се намират кашести изпражнения, смесени със слуз и остатъци от несмляна храна, които са воднисто-пенести и лепливи и имат характерна, неприятна миризма. Цветът на изпражненията може да бъде от тъмно-зеленикав до зелен, което е характерно за паратифа. Чревната форма обикновено протича без прояви на парализа, само се придружава от влошаване на общото здравословно състояние. Поради нарушеното храносмилане и загубата на течности в организма, при тази форма гълъбите бързо измършаляват, което се изразява в намаляне масата на бялото месо.

СТАВНА ФОРМА НА САЛМОНЕЛОЗАТА. Тя също се среща често при гълъбите. Спада към хроничната форма, която трае дълго. Настъпва възпаление на ставите на крилата и краката. Добрият гълъбар веднага ще забележи болните гълъби. Ако са засегнати ставите на крилата, тогава болното крило виси отпуснато и често перата са изцапани с изпражнения. Ставата се деформира и на нея се образува одебеляване и крилото остава неподвижно. Когато са обхванати ставите на краката се появява оток, който в началото на болестта не може да бъде забелязан и такива гълъби се познават по разтреперените болни крака, стоят на един крак.

СКРИТА ИЛИ ОРГАНИЧЕСТА ФОРМА НА САЛМОНЕЛОЗАТА. При тази форма гълъбите изглеждат здрави и весели, но салмонелата е обхванала вътрешните им органи. Животните не показват нарушение на общото здравословно състояние, но салмонелата притежава особен афинитет към половите органи, прониква там и предизвиква тяхното възпаление. Това проличава от залежаването на невиталните новородени, които умират още докато родителите им ги хранят или настъпва пълно безплодие при големите гълъби.

СМЕСЕНА ФОРМА НА САЛМОНЕЛОЗАТА. Това е комбинация от гореописаните форми. Например с отон на ставите, диария, придружено с влошаване на общото здравословно състояние и образуване на салмонелозни огнища в отделните вътрешни органи.

ЗАГУБИ ОТ САЛМОНЕЛОЗАТА. Салмонелозата причинява големи загуби. Освен директните загуби, нару6ава се и цикъла на репродукция. Освен това салмонелозата е и заразна болест, която се пренася и на хората, поради което гълъбарите трябва да вземат радикални мерки за борба с тази зараза.

niko82

 • *
 • Публикации: 10
Re: САЛМОНЕЛОЗА
« Отговор #1 -: 30. януари. 2011г. 20:13 »
kolegi imax problemi s salmonelata lekuvaxgi s forazolidon a bolnite gi ubih predi okolo mesec i si4ko beshe ok.no ot 2 dni gledam pak sashtato rabota se povtarq,nqkoi pusnaha krilata nqkoi se svixa i neznam kvo dagi pravq ve4e,kvo shame posavetvate


doctora

 • Гост
Re: САЛМОНЕЛОЗА
« Отговор #2 -: 30. януари. 2011г. 20:16 »
zdravei niko.a galabarnika iztchisti li go?nomalno po sredata na lekuvane se tchisti i dezinfiktsira.inatche efekta ot lekuvaneto e nulev.

niko82

 • *
 • Публикации: 10
Re: САЛМОНЕЛОЗА
« Отговор #3 -: 30. януари. 2011г. 20:19 »
galabarnika ot togava 2 pati sam go 4istil

doctora

 • Гост
Re: САЛМОНЕЛОЗА
« Отговор #4 -: 30. януари. 2011г. 20:44 »
znaech li pritchinite mogat da badat mnogo:
-prenaselvane na kemeza
-grizatchi(michki, plahove)
-vkarvane na novi ptitsi
-hranene na galabite po zemiata,a ne v hranilki
-ne napalno izlekuvani ptitsi i sled vreme bakteriata se razviva na novo
-vlaga v pomechtenieto
-sega v studa ne dobre opuchen kemez i ima tetchenie v nego
-i drugi i drugi

asen gambito

 • ФГВПП
 • *
 • Публикации: 825
 • Разбивач на секти
Re: САЛМОНЕЛОЗА
« Отговор #5 -: 30. януари. 2011г. 20:46 »
Oбгори ли го с горелка оганя обива всичко и после прьскаш с белина и на ново ги лекуваш и нямаш ядове
Победи себе си за да победиш света !

niko82

 • *
 • Публикации: 10
Re: САЛМОНЕЛОЗА
« Отговор #6 -: 30. януари. 2011г. 20:52 »
gambi pakli s forazolidon da gi lekuvam

Пецата-Маноле

 • *****
 • Публикации: 1595
Re: САЛМОНЕЛОЗА
« Отговор #7 -: 30. януари. 2011г. 20:55 »
Oбгори ли го с горелка оганя обива всичко и после прьскаш с белина и на ново ги лекуваш и нямаш ядове

съгласен съм гамби аз 2,3 години ма мъчи тази пущина и само така се отървавам но последно ги излекувах със салмо стоп-1 колега малко по скъм е ама има ефект

doctora

 • Гост
Re: САЛМОНЕЛОЗА
« Отговор #8 -: 30. януари. 2011г. 20:55 »
spored men smeni lekarstvoto.niakoi bakterii se prigajdat kam anti biotika i toi sled tova ne e tchak tolkova efikasen.

asen gambito

 • ФГВПП
 • *
 • Публикации: 825
 • Разбивач на секти
Re: САЛМОНЕЛОЗА
« Отговор #9 -: 30. януари. 2011г. 20:56 »
gambi pakli s forazolidon da gi lekuvam
ми незнам това не сьм го давал никога . ваксинирал ли си ги ?
Победи себе си за да победиш света !

Пецата-Маноле

 • *****
 • Публикации: 1595
Re: САЛМОНЕЛОЗА
« Отговор #10 -: 30. януари. 2011г. 20:57 »
но при мен и 3-те години се получаваше от пренаселване 80,90 парчета на кимез 2на 2:50 нестава работата

niko82

 • *
 • Публикации: 10
Re: САЛМОНЕЛОЗА
« Отговор #11 -: 30. януари. 2011г. 21:00 »
nesam gi vaksiniral za salmonela zashtoto mi kazaxa 4e nqmalo smisal i samo shtesidam parite

Пецата-Маноле

 • *****
 • Публикации: 1595
Re: САЛМОНЕЛОЗА
« Отговор #12 -: 30. януари. 2011г. 21:14 »
nesam gi vaksiniral za salmonela zashtoto mi kazaxa 4e nqmalo smisal i samo shtesidam parite

то май за салмонела малко хора ваксинират повечето дупчат за въртоглава

kobrata-kalugerovo

 • *
 • Публикации: 18
Re: САЛМОНЕЛОЗА
« Отговор #13 -: 16. февруари. 2011г. 20:16 »
Колеги имам малак проблем  Взех лекарство эа салмонела от Спасов но не иска да се разбива във водата  някой  ако знае нещо да пише 8)

Petko Alov

 • *
 • Публикации: 90
Re: САЛМОНЕЛОЗА
« Отговор #14 -: 16. февруари. 2011г. 21:04 »
kobrata-kalugerovo
НАЙ  ДОБРЕ  ПИТАЙ  САМИЯТ   СПАСОВ